IMUNSKI SISTEM

Kaj je imunski sistem?

Imunski sistem je del organskega sistema, ki je sestavljen iz specializiranih celic, organov in procesov, ki istočasno nadzorujejo organizem in ga varujejo pred patogeni. Bakterijo ki povzroča bolezen imenujemo patogen. Najpomembnejše delo imunskega sistema je sposobnost razločevanje med telesu lastnimi in tujimi molekulami. Kadar so te mulekule tuje sprožijo imunski odziv. Molekulam, ki sprožijo imunski odziv tako, da se vežejo na specifične imunske receptorje imenujemo antigeni. Pogosti so na bakterijah, virusih, parazitih in glivah. Antigen pa pa je lahko tudi zdravilna učinkovina v zdravilu, pelod, različne kemikalije, včasih pa tudi človeku lastne molekule.


Kaj se zgodi če se naš imunski sistem poruši?

Okvare imunskega sistema lahko vodijo v avtoimunske bolezni, vnetja in rakave spremembe. Kadar je naš imunski sistem oslabljen lahko to vodi v ponavljajoče se in življenju nevarne okužbe. Včasih se naš imunski sistem tudi poigra z nami in preveč napada naše lastne celice v prepričanju da so tuje, te bolezni imenujemo avtoimunske bolezni. 


Kako v teh časih pazimo in skrbimo za močen imunski sistem?

#1 Trening ki ne sme biti prenaporen. Treningi so znani kot glavni krivci, dobrega počutja in krepkega imunskega sistema! Dvigujejo samozavest, izboljšajo spomin, imunost, odnose, dvigujejo hormone sreče,....

Ravno zato, za vas pripravljamo treninge na YouTube-u, instagramu in facebooku. Skoči na našo YT stran @fitnesforma in potreniraj z nami!

#2 Dobra in uravnotežena prehrana!

Recepte najdeš med našimi blog objavami.

#3 Narava ima zdravilen učinek na naše telo. Zato si redno privoščite dolg sprehod v pližnjem parku ali gozdu. 

#4 Smeh in pozitiva! Smeh ima kar nekaj pozitivnih lastnosti na nas, krepi imunski sitem, znižuje krvni pritisk, blagodejno deluje na kardiovaskularni sistem, zmanjšuje koncentracijo stresnih hormonov,...

#5 Pitje vode in dodajanje vitamina C in D!

Upam, da so Vam kratki napotki pomagali in vas tudi, na hitro izobrazili o vašem imunskem sistemu. Predvsem pa se moramo zavedati, da z njim ni heca. Zdravje je prvo! Je naše prvo vodilo, da naše vadeče, oz. člane izobrazimo o njem in vam pokažemo pravo pot.

Ostanite doma in ostanite zdravi!

Tara Turk
FITNES FORMA