Kako spanje vpliva na naše zdravje?

Spanje je povezano z našim počutjem skozi dan, zbranostjo, prehranjevalnimi navadami, razdražljivostjo, medsebojnimi odnosi doma in na delu, uspehom, regeneracijo ,splošnim zdravjem…itd.

 Spanje je ena izmed fizioloških funkcij živih bitij, katere funkcija še ni povsem znana. Je v konstantnem raziskovanju. Med spanjem so nekateri deli možganov bolj aktivni kot med budnostjo, spremenjeno je dihanje, bitje srca, izločanje hormonov.

KOLIČINA SPANJA

Spalna količina se nanaša na količino časa, ki ga posameznik preživi v spanju, pri čemer skrajšanje spalne količine neposredno učinkuje na količino obnove, ki se pri posamezniku pojavi.

Objektivna kakovost spanja se nanaša na:

·         kako težko nekdo zaspi

·         ostane v stanju spanja

·         kolikokrat se prebudi v eni noči

Slabši spanec in njegova kakovost zmotita cikel prehajanja med različnimi stadiji spanja. Kakovost spanja tako posledično vpliva tudi na obnovljenost po prebujuanju iz spanca. Tisti, ki imajo težave s spanjem imajo nasplošno težje ocenljivo spanje kot tisti, ki nimajo težav s spanjem.

PRIPOROČAMO:

Za vse rekreativce  priporočamo spanje od 7-8 ur na noč. Zakaj? Dovolj spanja in občutek spočitosti vplivata pri športu in rekreaciji na dobro regenaracijo. Dobra regeneracija pa je pogoj za varnost med treningom, fokus, boljšo mišično relaksacijo in hitrejši napredek.

SPANJE IN HORMONI:

Kadar ne spimo dovolj se v večji meri sprošča tudi tako imenovan stresni hormon-kortizol.Več kot 40 % sodobnega in odraslega prebivalstva ima težave s spanjem, kamor uvrščamo težave z zaspanostjo, nočno zbujanje in jutranjo zaspanost. Vse te težave pa so pogosto povezane s previsokim ali prenizkim stresnim hormonom kortizolom, ki izčrpava potrebna hranila, vitamine, minerale, encime, pa tudi hormone in preprečuje njihovo nastajanje. Več, kot imate kortizola, manj imate srečnega hormona serotonina in posledično spalnega hormona melatonina.

VPLIV SPANCA NA SPLOŠNO ZDRAVJE:

Velikokrat je vzrok nočnemu zbujanju povišan stresni hormon kortizol, ki moti proizvodnjo melatonina, pa tudi rastnega hormona ter moti procese obnavljanja, ki se dogajajo ponoči, kadar spimo. S tem, kako vpliva stres na telo, se ukvarja  psihoneuroimunologija, ki se ukvarja z dogajanjem v telesu v stresnih situacijah in kako le te vplivajo na naš imunski sistem. Ker je dobro delovanje imunskega sistema zelo povezano z dobrim in krepčilnim spancem, lahko vidimo, kako velik vpliv ima spanec na naše zdravje.

V odgovor na prisotne patogene v telesu, imunski sistem sproži vnetni odziv. Pri mnogih ljudeh to povzroči simptome, kot so zamašen nos, bolečine v grlu in celo vročina. Večina ljudi ne razume, da je to nastalo vnetje samo posledica telesnega imunskega sistema, ki se poskuša “znebiti” patogenov. Ni patogenov, ki kar sami od sebe povzročajo bolečine v žrelu in izcedek iz nosu. Še pomembneje, patogeni sami od sebe niso edini vzrok vnetnega odziva. Tudi hormoni so regulatorji vnetnih odzivov telesa.

Hormoni, bolj znani kot “kemični prenašalci”, se izločajo iz specializiranih organov (žlez) v določenih pogojih. V telesu imajo zelo veliko vlog, vse od metabolizma in presnove, do energije, uravnavanja menstrualnega cikla, do počutja, delovanja prebave in možganov.

POMANJKANJE SPANJA  VPLIVA NA:

·         Spomin

·         Poveča stresne hormone, ki pospešujejo simpatični živčni sistem (beg ali boj).

·         Nihanje v razpoloženju, nihanje teže, povečana občutljivost na bolečino

·         povečana možnost kardiovaskularnih bolezni, slabši imunski system

·         težave z menstrualnim ciklom pri ženskah

·         depresija in anksioznost

KAKO IZBOLJŠATI KAKOVOST SVOJEGA SPANCA?

·         Če se le da hodite v posteljo obi stem času

·         Probajte zaspati pred polnočjo

·         Ne jejte prepozno in pred spanjem ne uživajte pre močne hrane

·         Spalni prostor naj bo hladnejši od ostalih

·         uro pred spanjem ne glejte televizije in ne glejte v pametni telefon

·         uro pred spanjem probajte brati lahko literaturo ali knjigo

·         naj bo prostor v katerem spite čimbolj temen

Upamo, da smo Vam s člankom pomagali z nekaj nasveti o bolj kakovostnem spancu. Spanec je nedvomno zelo pomemben dejavnik našega zdravega, kvalitetnega življenja.

Članek je pripravila: Tara Turk