LesMills GRIT

Hitrost. Eksplozivnost. Vzdržljivost.

LesMills GRIT ali visoko intenzivni intervalni kardio trening ali ang. High Intensity Interval Training.

Je vrsta kardio treninga. Za razliko od dolgotrajnejše običajne kardio vadbe - aerobne vadbe; teka na dolge proge, kolesarjenja na dolge proge,...kjer ni velikega variranja srčnega utripa oziroma je ta več ali manj enak, je GRIT točno to kar pove že njegovo ime: visokointenziven!

Visoko intenziven intervalen trening spada pod AEROBNO vadbo. Kor primer si predstavljajmo šprint!

Poteka tako, da kratkim, vendar velikim in eksplozivnim aktivnostim, ki jih želimo izvesti maks. hitro sledi krajši odmor, in proces se ponovi.

Za boljšo predstavo si predstavljajte naslednje. Začnete z 20 sekundnim šprintom (šprintom, in ne hitro hojo!), kateremu sledi 30-sekundni rahel tek ali hoja in to ponovite še nekajkrat. 

Temu primerno je tudi trajanje samega treninga, ki je jasno precej napornejši od prej omenjenega (tudi večurnega) kardio treninga. Intenzivnost pa je tista, ki loči najboljše od povprečnih, pa naj to velja za vadbo z utežmi ali kardio.

Kaj pravi znanost?

Številne študije potrjujejo učinkovitost HIIT-a, vendar jih je potrebno kot marsikatera druga znanstvena dejstva vzeti v zakup in postaviti v kontekst. Nekatere izmed njih npr. trdijo, da je HIIT kar devetkrat učinkovitejši od običajne kardio vadbe. 

Tukaj seveda igra glavno vlogo to, da ste na trening že pripravljeni z neko podlago, da vsm trener oz. instruktor tako vadbo sploh priporoca-ce ste za njo primerni in, da kasneje seveda dosegate visoko intenzivnost, ki je kljucna pri rezultatu.

Kaj se dogaja v telesu?

Kot že omenjeno, HIIT močno vpliva tudi na pospeševanje metabolizma. To pomeni, da po intenzivnem treningu HIIT-a porabljamo kalorije tudi v mirovanju, kar razlagamo s pojmom EPOC ali ang. Excess Post-Exercise Oxygen Consumption. Ta meri povečano porabo kisika po aktivnosti, povezujemo pa ga tudi z s pospešenim porabljanjem kalorij po vadbi!

Primeren je torej za hujsanje in izboljsanje anaerobnega praga, pljucne kapacitete - kondicije po domače.