Tradicionalni pilates

Kontrola. Stabilnost. Gibljivost.

Tradicionalni pilates, pred časom znan pod imenom kontrologija (“contrology”) je vadba za celo telo, z velikim poudarkom na moči in funkcionalnosti trupa. Joseph Pilates – izumitelj te vadbene tehnike – je z njo izboljšal kvaliteto življenja ogromnemu številu ljudi in zahvaljujoč ohranjanju te tradicije to dosega še danes.

Od tipične pilates vadbe se nekoliko razlikuje – njegove originalne vaje so se skozi leta in skozi nekaj generacij spremenile, razvejale in spreminjale, nastala pa je vadba, ki jo danes označujemo preprosto kot pilates. Principi in pozitivni učinki obeh različic so sicer podobni, vendar pa pod moderni pilates spadajo tudi vaje, ki niso del tradicionalnih vaj, so pa podobne in iz originala velikokrat tudi izpeljane.

Tradicionalni pilates je nekoliko bolj napreden, kar pa ne pomeni, da ni za vsakega – prav nasprotno! Originalnih pilates vaj je 34 (včasih se kakšna doda) in potekajo v točno določenem zaporedju z namenom postopnega napredka. Z rednim izvajanjem teh 34 vaj bo ta napredek bolj očitno viden (in občuten!), tako fizično kot tudi mentalno. 

 

POZITIVNI UČINKI TRADICIONALNEGA PILATESA:

·      občutno izboljšana gibljivost telesa
·      večja prožnost in mišična moč
·      boljše mišično ravnovesje
·      lepša drža
·      izboljšano ravnotežje
·      občutno bolj gibljiva hrbtenica
·      boljša kontrola in moč trupa
·      večja kontrola nad telesom
·      boljša koordinacija in spretnost
·      bolj zdravi sklepi in večja kostna gostota
·      boljša pljučna kapaciteta in kvaliteta dihanja
·      izboljšano delovanje organov
·      večja sposobnost izvajanja napornih aktivnosti
·      boljše splošno zavedanje telesa